Sposoby na dobrą organizacje w kuchni
Jak zaplanować przestrzeń kuchenną, aby zarówno pięknie się prezentowała, jak i była niezwykle funkcjonalna? Jakie są sposoby na dobrą organizacje w kuchni? O czym należy pamiętać przy projekcie? I na co zwrócić uwagę? Jeśli i Ty jesteś ciekawy/a, jakie sztuczki stosują profesjonalni projektanci wnętrz, to zachęcamy do lektury!
Jak zaplanować przestrzeń w kuchni?
Przede wszystkim warto zaktualizować informacje o obecnych kuchennych trendach. W nowoczesnej kuchni stawiamy na prostotę, komfort użytkowania oraz funkcjonalność. Jeśli dysponujesz projektem sprzed paru lat warto sprawdzić, czy nie ma w nim propozycji nieaktualnych ze współczesnymi trendami.
Blaty kuchenne oraz szafki w nowoczesnej kuchni powinny być dostosowane do wzrostu domowników. Nie zaleca się montowania zbyt niskich blatów, ani szafek do których dostęp możliwy jest jedynie po wejściu na podwyższenie.
W nowoczesnych kuchniach zwraca się również szczególną uwagę na rozmieszczenie poszczególnych sprzętów. Odchodzi się od umieszczania piekarnika tuż przy ziemi. Teraz podświetlony i najczęściej wyposażony w elektryczne czujniki, znajduje się na wysokości naszych oczu.
Kuchenka nie jest umiejscowiona w rogu kuchni, a blaty znajdują się po obydwu jej stronach. Zlewozmywak znajduje się nieopodal palnika, a oddziela go od niego blat.
Dobra organizacja w kuchni
Na dobrą organizację w kuchni ma wpływ odpowiednie rozmieszczenie niezbędnego sprzętu AGD. Zlewozmywaki są najczęściej małe i nie mają więcej niż jedno komorę. Całą robotę wykonuje przecież za nas zmywarka.
Większą objętość ma jednak lodówka, która nierzadko zastąpić mogłaby spiżarnię.
Kuchnia otwarta, czy zamknięta?
Przy planowaniu kuchennej przestrzeni warto również wziąć pod uwagę, która z nich bardziej nam odpowiada. Otwarta sprawia, że osoba, która przygotowuje posiłki nie jest wykluczona z interakcji z innymi domownikami. Gospodarz/gospodyni domu nie musi w czasie gotowania tracić z oczu dzieci, czy gości.